Kako začeti s plezanjem

Plezanje je eden izmed najbolj vsestranskih športov nasploh, saj se pri vadbi obremenjujejo in razvijajo vse mišice. Z lahkoto lahko preraste zgolj športni vidik in postane zdrav način življenja, saj lahko s pomočjo tega prečudovitega športa raziščete ogromno skritih naravnih kotičkov po vsem svetu.

Pri plezanju poznamo tri različne discipline, v katerih se boste lahko tudi sami preizkusili v našem plezalnem centru. Izbirali boste lahko med plezanjem na visoki steni, balvanskim plezanjem in hitrostnim plezanjem.

Plezanje na visoki steni (težavnostno plezanje)

Plezanje v vodstvu poteka na visokih stenah v dvoranah in naravi. Za varovanje skrbi dinamična vrv, ki je privezana na plezalni pas. Plezalec med vzpenjanjem vpenja vrv v varovalne komplete, ki v primeru padca ujamejo vrv. Pri plezanju na top rope je vrv predhodno nameščena na vrhu smeri. Ta disciplina zahteva vzdržljivost, sposobnost reševanja problemov in osredotočenost.

Balvansko plezanje

Balvansko plezanje poteka na nižjih stenah ali balvanih brez uporabe vrvi. Plezalci poskušajo rešiti zahtevne balvanske probleme, pri čemer je poudarek na moči, tehniki in dinamičnih gibih. Za blažitev pristanka v primeru padca se uporabljajo blazine, nameščene na tleh.

Hitrostno plezanje

Hitrostno plezanje je časovno omejeno tekmovanje, kjer plezalci tekmujejo med seboj na standardiziranih smereh. Smeri so navpične, z enakimi oprimki in fiksnim potekom. Cilj je čim hitreje priti na vrh, pri čemer se poudarja hitrost in učinkovitost, ne pa težavnost ali tehničnost.

Pri plezanju v vodstvu je poudarek na vzdržljivosti in iskanju optimalnih plezalnih kombinacij, balvansko plezanje poudarja moč in tehniko, hitrostno plezanje pa je osredotočeno predvsem na hitrost. Vsaka disciplina zahteva drugačne spretnosti, treninge in pristope, da bi dosegli odličnost.

Programi za odrasle, otroke in mladino

Ni važno, če ste popoln začetnik, radoveden entuziast ali vešč plezalec, za vse, ki ste se pri plezanju odločili narediti korak naprej, vam Plezalni center Slovenska Bistrica ponuja pestro ponudbo tečajev, individualnih obiskov in vodenih vadb za odrasle, otroke in mladino.

Bodite brez skrbi, saj pri nas vedno začnemo od začetka, obdelamo osnove plezanja in vrvne tehnike ter se glede na časovno razpoložljivost vadbe posvetimo fokusni skupini in posamezniku, kjer obravnavamo temo tečaja ali vadbe na strnjen način.

V ponudbi boste lahko izbirali tako med tečaji za popolne začetnike kot tudi med nadaljevalnimi tečaji, kjer že predpostavljamo določena znanja in se predvsem osredotočamo na izpopolnjevanje plezalne tehnike. Na voljo so vam samostojni obiski in skupinske plezalne ter gibalne vadbe, pa tudi izleti v naravna plezališča.

Varnost in pravila vedenja

Ko se odločite za obisk v Plezalnem centru Slovenska Bistrica, želimo poskrbeti, da bo vaša varnost ostala naša glavna prednostna naloga. Ne glede na to, ali ste izkušen plezalec ali popoln začetnik, boste s pomočjo pravilnika o varnosti in pravilnika vedenja pridobili uvid v preventivna pravila, ki so potrebna, da boste lahko sproščeno plezali in hkrati zmanjšali morebitna tveganja.

Razumevanje tveganj, povezanih s plezanjem, je ključnega pomena, zato vas prosimo, da se seznanite s pravilniki in jih tudi upoštevate. Pravilnike najdete na sledečih povezavah. Varnost je skupna odgovornost, zato od vseh naših plezalcev pričakujemo, da bodo vedno upoštevali naše varnostne smernice.

Izposoja opreme

Če ste začetnik in nimate svoje plezalne opreme ali se vam je pripetilo, da je ta ostala doma, vam z veseljem pomagamo. Pri nas si lahko izposodite vso potrebno plezalno opremo.